Studeren in het buitenland: hoe zit dat met je zorgverzekering?

Studeren in het buitenland: hoe zit dat met je zorgverzekering?
maart 2, 2020 Slimmeretailer.nl
Studeren in het buitenland hoe zit dat met je zorgverzekering

Als je in het buitenland gaat studeren kun je in principe je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Dit is anders als je naast je studie ook gaat werken, of als je bijvoorbeeld stage gaat lopen in het buitenland.

Waar moet je sowieso op letten bij een zorgverzekering in het buitenland?

Met je zorgverzekering heb je wereldwijd recht op onverwachte zorg. Als je in het buitenland bent krijg je de kosten dus vergoed. Belangrijk is wel dat je alleen de kosten vergoed krijgt van de Nederlandse tarieven van de behandeling. Als een behandeling duurder is in het buitenland kan het dus zijn dat je fiks moet bijbetalen.

Buitenland dekking

Om dit te voorkomen kun je een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking afsluiten. Het is dus goed om te kijken of jij dit al hebt. Zeker bij een studentenzorgverzekering zitten aanvullende verzekeringen vaak niet inbegrepen. Naast de aanvullende zorgverzekering kun je ook een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten afsluiten. Aan beide zitten voor-en nadelen dus kijk goed wat voor jou het beste is.

Wat voor extra regels zijn er als je naast je studie werkt of stageloopt in het buitenland?

Als je langer dan 3 maanden in het buitenland stageloopt of werkt, kun je de Nederlandse verzekering alleen aanhouden als je verzekerd blijft voor de Wlz. Dit is de Wet langdurige zorg. Of je hiervoor verzekert blijft hangt af van het land waar je heen gaat en of je bijvoorbeeld betaald krijgt voor je stage. Om erachter te komen of je Wlz verzekerd blijft kun je het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank.

EHIC Kaart

Als je in Europa gaat studeren of stagelopen is het in sommige landen goed om een EHIC op zak te hebben. Met deze Europese kaart hoef je de rekening niet eerst zelf te betalen en dan later te declareren. De kaart is geldig in alle landen van de Europese Unie en daarnaast in Noorwegen, Zwitserland, Macedonië, Liechtenstein, IJsland en Australië.

Hopelijk kun je met deze informatie verder en heel veel plezier gewenst in het buitenland!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*