De OSB Plaat voor jouw verbouwing: Wat is het en waarvoor dient het?

De OSB Plaat voor jouw verbouwing: Wat is het en waarvoor dient het?
november 24, 2022 Slimmeretailer.nl

Wat is een OSB plaat? En waarvoor kun je het gebruiken? We geven antwoord op deze vragen in dit artikel. OSB staat voor Oriented Strand Board; plaatmateriaal dat is samengesteld uit verschillende lagen houtschilfers. Dat is ook meteen het uiterlijk van een OSB plaat; de verschillende lagen houtschilfers. Het maakt de plaat een echte constructieplaat en minder geschikt voor zichtwerk.

Herkomst van de Osb plaat

OSB werden vanaf vorige eeuw veelvuldig gebruikt in Canada Amerika. Het materiaal werd bedoeld als vervanging van spaanplaten die op dat moment veel werden gebruikt in de bouwsector maar waarvan de productie steeds meer problemen opleverde. Inmiddels wordt OSB over de hele wereld geproduceerd en is het uitgegroeid tot een van de meest populaire bouwmaterialen.

Informatie over de OSB plaat

OSB plaat is een soort gefabriceerd hout dat wordt gemaakt door strengen hout samen te persen en een warmtebehandeling te geven. OSB-plaat wordt vooral gebruikt als constructieplaat in wanden, vloeren en daken. Het wordt ook vaak gebruikt als ondervloer of plaatmateriaal. OSB-plaat is gemaakt van dunne hout strengen die in kruisende lagen zijn aangebracht. De voordelen van OSB-plaat zijn de hoge sterkte-gewichtsverhouding, de maatvastheid en de weerstand tegen vocht en rot. OSB-plaat is geschikt voor diverse binnen- en buitenprojecten, zoals meubels, rekken, vloeren en muren. Om met OSB-plaat te werken, moet u speciale zaagbladen voor het zagen van kunsthout gebruiken. Bij het meten en zagen van OSB-plaat moet je rekening houden met de dikte en de breedte van het zaagblad.

Waar kun je OSB platen kopen?

je kunt OSB-plaat kopen bij de meeste bouwmarkten. De prijs van OSB-plaat hangt af van de grootte en dikte van de platen.

OSB is verkrijgbaar in verschillende diktes, afmetingen en kwaliteiten. De platen zijn bestand tegen vocht, scheuren en kunnen gemakkelijk worden bewerkt. Daarnaast zijn ze stevig, duurzaam en relatief goedkoop. Kortom: OSB is een veelzijdig materiaal dat voor allerlei verschillende doeleinden kan worden gebruikt.

Welke OSB plaat?

Wanneer je een plaat OSB wilt kopen, is het belangrijk om de juiste dikte en afmetingen te kiezen. Dit hangt af van het project waarvoor je de platen gaat gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale constructie platen die bedoeld zijn voor het maken van wanden of daken. Deze platen zijn vaak wat dikker dan ‘normale’ OSB platen en kunnen daardoor beter tegen druk op.

Conclusie over OSB platen

OSB kan voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van wanden, daken, vloeren, meubels of kasten. Het materiaal is goed bewerkbaar en relatief goedkoop, waardoor het steeds meer in opkomst is. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*