
Advocaten: je hoopt ze nooit nodig te krijgen, want ze kosten handenvol geld, vergroten tegenstellingen en brengen alleen een juridische en geen werkelijke oplossing. In Nederland zit het ‘polderen’ diep ingebakken in ons DNA. We willen door onderling overleg een compromis vinden dat voor alle betrokkenen aanvaardbaar is en deze benadering heeft ons in de loop der tijd geen windeieren gelegd.
Toch kunnen zich situaties voordoen waarin dat onderlinge overleg niet meer mogelijk is of gewoon geen acceptabele uitkomst oplevert. En dan heb je een goede advocaat nodig. In deze korte blog lees je iets meer over de specialisaties van advocaten.
Advocaten die wél en niet op toevoeging werken
Allereerst is van belang om te bepalen of je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand, wat afhankelijk is van je inkomen. Als je inderdaad onder de inkomensgrens valt, heb je een advocaat nodig die op basis van een toevoeging werkt. Dat houdt in dat de advocaat een bepaald bedrag van de Raad voor de Rechtsbijstand ontvangt en van jou een eigen bijdrage. Helaas zijn er steeds minder advocaten die dit type zaken aannemen, dus vraag dit goed na.
Specialisaties binnen de advocatuur
Een grof onderscheid tussen soorten juridische kwesties is dat tussen civiel en strafrechtelijk en tussen privé en zakelijk.
Bij civiel moet je denken aan zaken als familierecht (echtscheidingen, zaken over gezag en omgang met kinderen, erfrecht) en huurrecht.
Strafrecht gaat om zaken die strafbaar gesteld zijn, hetzij in de privésfeer hetzij in de zakelijke sfeer. Hier kan dus ook een (al of niet voorwaardelijke) celstraf aan gekoppeld worden.
Zakelijke kwesties die kunnen dienen zijn bijvoorbeeld arbeidsrechtelijke, bestuursrechtelijke of ondernemingsrechtelijke aangelegenheden. Fiscaal recht komt ook het meest tot toepassing binnen een zakelijke context. Ten slotte zijn er ook incasso juristen, zoals incassobureau Den Bosch.
Er zijn ook advocaten die zich hebben toegelegd op internationaal recht. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met een ex-partner die jullie kind(eren) meeneemt naar het buitenland zonder jouw officiële toestemming.
Voor elke situatie en voor elke advocaat geldt dat een klik met elkaar en heldere verwachtingen over en weer de sleutel vormen tot een succesvolle samenwerking. Investeer dus in een paar kennismakingsgesprekken (die zijn veelal gratis) om de voor jou beste advocaat te vinden.