Wat is verspanend gereedschap?

Wat is verspanend gereedschap?
oktober 6, 2021 Slimmeretailer.nl
gereedschap

Het is heel goed mogelijk dat jij als doe-het-zelver nog nooit eerder van het woord verspanen gehoord hebt. Het is in dit geval dan goed om te lezen en te weten wat dit precies inhoudt.

Verspanen is namelijk de verzamelnaam voor alle bewerkingen waarbij er materiaal van een basisproduct verwijderd wordt. Dit gebeurd via speciale gereedschappen om het zo in de gewenste vorm te kunnen krijgen.

Er zijn honderden soorten van verspanende gereedschappen die behoorlijk in grootte kunnen variëren. Denk hierbij aan kleine, eenvoudige tools die bijvoorbeeld op werkbanken zijn gemonteerd tot enorme, complexe productiemachines met een gewicht van enkele honderden tonnen.

Al deze powertools gebruiken verschillende verspanende bewerkingen om via onder meer draaien, boren en frezen, maar alsook slijpen en schaven tot het gewenste eindresultaat te kunnen komen. We hebben hieronder een opsomming van de belangrijkste mogelijkheden.

Draaien

Een draaimachine of draaibank verwijdert materiaal door het basisproduct met een hoog toerental te roteren, terwijl een stationair enkelpunts snijgereedschap erin draait om het gewenste resultaat te creëren. Dit is een tool dat meestal rond, buisvormig of cilindrisch van vorm is. Deze methode wordt meestal als de ‘vader’ van alle andere werktuigmachines beschouwd, omdat het al uit de tijd van de Egyptenaren stamt!

Frezen

Een freesmachine verwijdert het ongewenste materiaal door het aan een opspanning te bevestigen en het naar een meerpunts snijgereedschap, een frees genaamd, te voeren. Frezen is één van de fundamentele bewerkingen als het om verspaning gaat, maar is vanwege de hoge mate van vrijheid minder nauwkeurig dan de draaiprocessen.

Slijpen

Slijpmachines verwijderen het materiaal door het basisproduct met een roterende schuurschijf, een schuurband of slijpschijf in contact te brengen, die vervolgens het ongewenste materiaal wegslijpt. Dit proces is één van de meest nauwkeurige van alle machinetypes. Bovendien kan het eenvoudig gebruikt worden om allerlei onderdelen met identieke vormen en afmetingen te produceren.

Schaven

Een schaafmachine gebruikt een rechte of lineaire beweging tussen een enkelpunts snijgereedschap en het basisproduct om zo via een ​​recht gereedschapspad materiaal te verwijderen. Het kan hierbij heel lange materialen bewerken, zelfs tot vele meters lang!

Boren

Een boormachine verwijdert met behulp van een spiraalboor allerlei materiaal, dit door met een puntig uiteinde gaten in bijvoorbeeld metaal of hout te boren. Andere veelgebruikte methoden die aan het boren verwant zijn voor het bewerken van gaten zijn onder meer het ruimen, kotteren, verzinken, en met behulp van een taphulpstuk binnendraad te tappen.

Via deze volgende link is er meer info over gereedschap te vinden die met verspanen te maken heeft. En in de Gereedschappengids reviews kan je meer gedetailleerde informatie ontdekken over welke powertools de beste verspanende bewerkingen verrichten.

Je hebt nu geleerd dat verspanen de productie van materialen in een gewenste vorm en grootte is. Het verwijst hierbij meestal naar een machinale bewerking van metaal, maar het kan natuurlijk ook voor de productie van hout, plastic, keramiek, steen en andere materialen gebruikt worden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*