Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?
oktober 18, 2021 Slimmeretailer.nl
boekhouder

De woorden boekhouder en accountant worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Een ondernemer kan bijvoorbeeld spreken over zijn accountant, omdat het gewoon netter klikt, terwijl het eigenlijk een boekhouder is. Bij Doomen & Quist in Bergen Op Zoom kan je een accountant inhuren. Lees dit artikel om er achter te komen wie van de twee jij moet huren.

De naam en de opleidingen

Het beroep accountant, is een een beschermt beroep, die een boekhouder niet heeft. Dat wil zeggen dat je niet zomaar accountant kan worden. De titel accountant krijg je pas wanneer je een opleiding hebt afgerond. Bij een accountant kan je er dus op vertrouwen dat de persoon in kwestie een goede kennis heeft over zijn werkzaamheden. Wanneer je een accountant bent, ben je verplicht elk jaar een cursus te volgen, om de kennis op het gewenste niveau te houden. 

Het beroep boekhouder, heeft geen beschermde titel. Iedereen die verstand denkt te hebben van boekhouden, noemt zich al snel een boekhouder. Er zijn ook studies voor boekhouding, maar deze studies zijn niet verplicht. Iedereen kan dan ook een administratiekantoor opzetten en zijn werkzaamheden als boekhouder aanbieden. Dit wil dus niet zeggen dat jij een expert bent in boekhouding als je jezelf boekhouder noemt. Het wilt niet zeggen dat jij een minder goede boekhouder bent als je geen beschermde titel hebt. Het enige verschil is dus eigenlijk, dat je weet dat een accountant er een opleiding voor gevolgd heeft.

De werkzaamheden

Ook verschillen de werkzaamheden van een boekhouder en accountant van elkaar. Een accountant heeft een controlerende rol en een boekhouder een uitvoerende rol. Dit betekent dat een boekhouder daadwerkelijk de boekhouding verricht, terwijl een accountant alleen de boekhouding inricht en controleert. Voor moeilijkere vragen, zal een ondernemer doorverwezen worden naar een accountant.

Aansprakelijkheid

Een boekhouder en een accountant zijn allebei aansprakelijk voor hun daden. Een accountant is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Moet de accountant een verzekering afsluiten als het fout gaat? Dan is hij namelijk te laat, een verzekering moet je van tevoren al afsluiten. Een boekhouder is daarentegen niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is daardoor lastiger om eventuele financiële schade te verhalen op de boekhouder. Het is dus nooit overbodig om te vragen naar een aansprakelijkheidsverzekering als je naar een boekhouder gaat. Een accountant kost veel meer geld, dan een boekhouder. Dat is logisch, want een accountant moet een lang opleidingstraject volgen en daardoor bepaalde werkzaamheden wel kunnen uitvoeren.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*